Angående Debatt i SVT 1


Gårdagens Debatt i SVT 1 (21/5) var ett nytt lågvattenmärke när det gäller nivån på debatten (eller ska vi kanske kalla det ”det ohejdbara uttryckandet av icke underbyggda åsikter”?). Aldrig förr har så mycket dumma saker sagts under ett program. Kanske beror situationen som uppstod på att många politiker, journalister och andra makthavare tackat nej till att delta (pga. påstådd rädsla för den berömda ”rasiststämpeln") och att publiken därför bestod av en sällan skådat stor proportion av s.k. ”vanligt folk”.


I majoriteten av Debattprogrammen har producenterna lyckats balansera mellan att ha en del ”vanliga människor” och en del ”experter”. Detta ledde till en mycket bättre debatt eftersom det fanns krafter som kunde styra upp den och se till att den inte hamnade på gårdagens programs patetiskt låga nivå. När de yrkespolitiker som var gäster i programmet (regeringens husneger Nyamko Sabuni samt S-kvinnors Nalin Pekgul) seriöst debatterade om det berodde på invandrares ras att de var kriminella (more or less) var det utan tvivel ingen acceptabel nivå på debatten.
Det som element i publiken vräkte ur sig var inte debattinlägg utan rudimentära, o-underbyggda, anti-intellektuella, löjeväckande och allmänt idiotiska åsikter. Höjdpunkten var kärringen som menade att (jag citerar ur minnet) ”…invandrare kommer hit, bor här i två månader och sen har de råd att köpa en dyr bil. Alltmedan vi svenskar som har jobbat i 30 år har inte ens råd till en Mercedes!". Åttiotalet ringde och ville ha tillbaka sina klyshiga idiot-statements. Är det förresten någon som är förvånad att idioten var fd. sosse?
Janne Josefsson har tidigare gått ut i debattartiklar och försvarat programmets icke-intellektuella och folkliga karaktär och det är absolut inte det folkliga eller icke-akademiska vi vänder oss emot. Det vi inom AME reagerar så starkt på är att ett program med bra potential kastas bort och förfaller till ett fikarum där folk sitter och spyr ur sig en massa skit, påhejade av en programledare och triggade av varandra. Det enda resultatet av gårdagens program är att folk får bekräftat att invandrare är bråkiga jävlar som lever på bidrag. Ingenting av det som är syftet med att låta ”vanligt folk” möta makthavare uppnåddes. Det vi inom AME hade velat se är en seriös utfrågning av klassfienderna från (S) och (FP). Varför de inte säger som det är, att det är klass det rör sig om och varför de hävdar, givetvis helt korrekt, att problemet är trångboddhet, arbetslöshet, utanförskap, polistrakasserier, fattigdom, brist på utbildning, nedlagda vårdcentraler osv. osv. utan att göra något åt uppräknade problem är frågor vi hade velat ha besvarade.

AME kommer att med spänning följa programmets utveckling efter att Janne Josefsson i gårdagens program också hann med att tacka för sig och lämna över till en ny förmåga (?).
Helst av allt hade vi velat se Jan Myrdal, Sveriges kanske sista sanna intellektuella person, axla manteln och utrustad med elektriska stolar åt publiken för att tysta efterblivna småborgerliga klassplittrare styra upp programmet till aldrig förr skådade nivåer. Men vi antar att sådana utopiska drömmar är något vi får gå och inombords småle åt till dess att revolutionen är här och allt blir så jävla mycket coolare än förr.Kommentarer
Postat av: AME-aktivist

Helt rätt! Leve folkkriget!

2009-05-22 @ 21:02:52
Postat av: D

Jag längtar till den dagen då "revolutionen är här och allt blir så jävla mycket coolare än förr."! Då ska vi ta bort alla dessa idioter.Godnatt kamrater!

2009-05-22 @ 23:17:06
Postat av: AME

Notera att det inte är "idioterna" i publiken vi vänder oss mot i vår kritik utan endast omständigheterna som skapar en situation där vanliga människor sitter och vräker ur sig kontrarevolutionära osanningar utan att bli seriöst bemötta, samt det faktum att Debatt den 21/5 fungerade som en förstärkare av främlingsfientliga åsikter där element i publiken drev på varandra.Det var ingen debatt (för en debatt om den "misslyckade integrationen", dvs. en debatt om klass och klassamhället, är välbehövlig) utan kontraproduktivt hävdande av ogenomtänkta och dumma åsikter.

2009-05-23 @ 12:19:44
URL: http://autonomamaoister.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0